Waarom ik geen ‘solar’ nagels zet

Vaak krijg ik telefoontjes met de vraag of ik ook ‘solar’-nagels zet. Als nagelstyliste voel ik me verantwoordelijk voor de gezondheid van de natuurlijke nagels van mijn klanten. Dit betekent dat ik de natuurlijke nagel bescherm en ook in stand houd. Voor het zetten van ‘solar’-nagels is het beschadigen van de  natuurlijke nagel nodig om deze kunstnagels te zetten. Wil je weten waarom? Lees dan verder.

Verwarring over de term ‘solar’-nagels

Laten we voorop stellen dat het merknaam ‘solar’ oorspronkelijk behoort tot het Amerikaanse bedrijf Creative Nail Design (CND). Dit bedrijf bracht in de jaren ’90 dé oplossing voor het aanbrengen van sterke en dunne acrylnagels. De poeder ‘Solar Powder’, waarmee de vloeistof wordt aangemaakt, onderging een naamsverandering: perfect color powder. De naam van de vloeistof waarmee de poeder wordt aangemaakt ‘Solar’ is wel blijven bestaan. Tegenwoordig wordt de term ‘solar’-nagels ook gebruikt door andere merken. Officieel is dit niet toegestaan. Toch gebeurt het en ontstaat er verwarring over deze term.

Methylmethacrylaat

De kunstnagels worden gezet met methylmethacrylaat (MMA). Dit is een stof die ervoor zorgt dat de nagels super hard worden en het bijna onmogelijk is om de nagels te breken. Laat staan te verwijderen. In sommige staten in Amerika is het verboden om deze stof te verwerken in nagelproducten. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat MMA geen invloed kan hebben op de gezondheid. In Nederland is het niet verboden zolang op het etiket vermeld staat dat het een irriterende stof is.

Maar waarom is MMA dan toch het middel dat het zetten van ‘solar’-nagels gevaarlijk maakt?

Bij het aanbrengen van deze kunstnagels worden de oorspronkelijke nagels van de klant heel dun gevijld om de kunstnagel te laten hechten met de natuurlijke nagel. Het vijlen van de natuurlijke nagel zorgt voor een flinke beschadiging en kan ook nog eens super pijnlijk zijn. Zoals ik hierboven al uitlegde is het bijna onmogelijk om de nagels te breken. Een groot voordeel zou je denken, maar als je dan je nagel ergens aan stoot, is de kans groot dat de complete nagel, inclusief de natuurlijke nagel, van je vinger verdwijnt.

Bij het verwijderen van de kunstnagel aangebracht met MMA moet vaak veel ‘geweld’ worden gebruikt om de kunstnagel los te krijgen van de natuurlijke nagel, wat zorgt voor nog meer beschadiging aan de natuurlijke nagel. Een andere optie voor het verwijderen van de kunstnagel is het wegvijlen van de kunstnagel, maar gezien de kunstnagel bijna onmogelijk te onderscheiden is van de natuurlijke nagel wordt die vaak ook mee gevijld. Het gevolg is dat er niets van je natuurlijke nagel over blijft.

Welke kunstnagels ik wél zet

Vanuit de overheid wordt niet gecontroleerd op het gebruik van MMA in nagelproducten, omdat het beroep ‘nagelstyliste’ een vrij beroep is. Toch zou het gebruik van MMA verboden moeten worden, gezien het schadelijk is voor de gezondheid. ‘Solar’-nagels lijken een snelle, simpele en goedkope oplossing voor het zetten van langdurige kunstnagels. Met al de bijkomende complicaties wordt het een duur grapje. Wil je weten welke kunstnagels ik wél zet? Klik dan hier.

Ben je geïnteresseerd in mijn andere diensten? Neem dan gerust contact met mij op voor meer informatie. 

Meest recent

Floranails gaat verhuizen!

Floranails gaat verhuizen! Na 10 super leuke jaren op de Floraweg gaat Floranails in een heel nieuw jasje mee naar Beers. Een nieuw begin, een nieuw

Vragen over of interesse in één van onze behandelingen of trainingen?
error: