Last van beschadigde nagels? 5 tips om je nagels te (laten) herstellen

Als nagelstyliste zie ik vaak klanten die last hebben van beschadigde nagels. Veel voorkomende problemen die ik vaak voorbij zie komen, zijn: nagelbijt, dunne, brosse en splijtende nagels. Daarnaast zie ik ook vaak dat de nagelplaat (onycholyse) of de nagellaag (onychoschizis / onychoschizia) loslaat of dat er groeven of een distale splijting in de nagel (onychorrhexis) ontstaat. Zo’n beschadiging kan verschillende oorzaken hebben. In mijn blog leg ik uit wat de oorzaken zijn en wat je kunt doen om je beschadigde nagels te herstellen.

Verschillende oorzaken van beschadigde nagels

Het beschadigen en loslaten van de nagel kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder een lijst met de meest voorkomende oorzaken:
  • Beschadiging;
  • Nagelbijten
  • Infectie;
  • Beroepsziektes waarbij de vingers gedurende lange tijd aan water of irriterende chemische stoffen zijn blootgesteld;
  • Bepaalde geneesmiddelen voor de behandeling van kanker, antibiotica en ontstekingsremmende pijnstillers. Deze geneesmiddelen verminderen de afweer en daardoor ontstaat er een verhoogde kans op een kalknagel;
  • Kanker;
  • Vitaminetekort;
  • Erfelijke aanleg (het probleem is dan al bij de geboorte aanwezig);
  • Wanneer er een vreemd voorwerp onder de nagel terecht komt.
  • Schimmels

Tips om je nagels te herstellen

Zoals je gelezen hebt, zijn er veel oorzaken voor beschadigde nagels. Ook zijn er veel verschillende manieren om je nagels weer te laten herstellen. Hieronder geef ik vijf tips die er in ieder geval voor zorgen dat je nagels herstellen:

1. Zorg voor de juiste voeding, vitaminen en voldoende slaap

Voeding is erg belangrijk voor het versterken van de nagels. Nagels hebben baat bij voldoende, vitamine A, vitamine B, eiwitten, calcium, zink en ijzer. Bovendien kunnen beschadigde nagels ook komen door slaaptekort en/of stress. Zorg dus goed voor je lichaam en drink voldoende water!

2. Bescherm je nagels

Het direct contact met (heet) water is een grote vijand van nagels. Te vaak in contact komen met (heet) water kan je nagels beschadigen. Water droogt de nagels namelijk ontzettend uit, waardoor de nagels bros worden en makkelijk kunnen breken. Het is daarom aan te raden dat je handschoenen draagt tijdens het afwassen en schoonmaken. Vanzelfsprekend is het in aanraking komen met wasbenzine, terpentine of schoonmaakmiddelen ook niet bevorderend voor (het herstellen van) de nagels. Een tip: als je gebruik maakt van nagellakremover, zorg er dan voor dat je remover gebruikt zonder aceton.

3. Nagelverharder

Voor het verharden van je nagels kun je gebruik maken van nagelverharder. Maak dan gebruik van nagelverharder zonder formaldehyde en met calcium. In veel gevallen raakt de nagel door het gebruik van nagelverharder met formaldehyde, die in veel nagelverharders zit, alleen maar meer beschadigd. In mijn nagelstudio verkoop ik goede, betaalbare producten voor de kwetsbare nagels.

4. Verzorg je nagels

Zorg ervoor dat je minimaal één keer per dag een nagelcrème of –olie aanbrengt op je nagels. Het liefst voordat je gaat slapen. De nagels hydrateren door het invetten van de nagelriemen en het nageloppervlak. In mijn studio heb ik een speciale olie die als eerste en enige klinisch getest is. Bekijk de producten.

5. Vijl je nagels

Het knippen van nagels, wat veel mensen doen, kan zorgen voor scheuren in de nagel. Het is daarom aan te raden de nagel te vijlen. Doe dit dan telkens in dezelfde richting. Als je twee richtingen op gaat vijlen is de kans dat je nagel (nog meer) scheurt en afbreekt, erg groot. Bovendien is het van belang dat de nagel droog is, natte nagels zijn nog erg broos.
Heb je ook last van beschadigde nagels en wil je dit graag verholpen hebben of persoonlijke advies krijgen? Neem contact met mij op voor het plannen van een afspraak!

Meest recent

Floranails gaat verhuizen!

Floranails gaat verhuizen! Na 10 super leuke jaren op de Floraweg gaat Floranails in een heel nieuw jasje mee naar Beers. Een nieuw begin, een nieuw

Vragen over of interesse in één van onze behandelingen of trainingen?
error: