Hoe zorg je voor gezonde, natuurlijke nagels?

Wist je dat je nagels in de herfst en winter minder snel groeien? Laat deze jaargetijden nu net beginnen. Extra goede verzorging voor je nagels dus! Een belangrijk onderdeel van de uiterlijke verzorging zijn de nagels. Helaas worden zij vaak vergeten, terwijl nagels juist zorgen voor dat extra beetje verzorgde uitstraling! Zien je nagels er onverzorgd uit? Brokkelen ze af of zitten er scheurtjes in? Dan is dit vaak het teken dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen tekort komt. In deze blog leg ik je uit hoe je zorgt voor gezonde en natuurlijke nagels.

Besteed ook aandacht aan je handen

Het koude weer komt er weer aan en dat betekent extra verzorging voor de nagels! Door de kou van de herfst en winter drogen je nagels sneller uit. Niet alleen je nagels, maar ook je handen zorgen voor een verzorgde uitstraling. Daarom is het belangrijk om ook tijd te besteden aan de verzorging van je handen. Smeer ze bijvoorbeeld dagelijks in met verzorgende handcrème en neem je nagels en nagelriemen altijd mee!

Neem de juiste voedingsstoffen tot je

De allerbelangrijkste vraag is: hoe zien gezonde, natuurlijke nagels er eigenlijk uit? Gezonde nagels kun je herkennen aan de roze kleur. Nagels horen er glad en hard uit te zien, zonder scheurtjes. Broze nagels, het tegenovergestelde van gezonde nagels, kunnen komen van binnen- en buiten. Zoals ik in de inleiding al schreef kunnen beschadigde nagels ontstaan door tekortkoming van voedingsstoffen. Voor sterke en gezonde nagels is het vooral belangrijk om voldoende vitamine B tot je te krijgen. Deze vitamines zitten voornamelijk in dierlijke producten, zoals melk(producten), vlees(waren), vis en eieren. Vergeet niet dat alle vitamines belangrijk zijn voor je lichaam en daarmee tegelijkertijd ook voor je nagels! Zorg er dus voor dat de vitamines die je toeneemt in balans zijn.

Geef je nagels rust

Het gevaar van het gebruik van nagelverharder heb ik onlangs beschreven in mijn blog ‘Last van beschadigde nagels? 5 tips om je nagels te (laten) herstellen’. Nagellak zorgt voor een verzorgd uiterlijk en helpt sommige mensen bij het stoppen met nagelbijten. Met het lakken van je nagels leg je een soort beschermlaag over je nagels. Daarentegen kun je, als je vaak nagellak gebruikt, ervoor zorgen dat je nagels uitdrogen. Het is daarom belangrijk om je nagels een week of twee rust te geven door het te laten ‘luchten’ en herstellen. Witte vlekjes in de nagel komt vaak door stoten. Dit moet uitgroeien en kan verder geen kwaad. Witte vlekjes die ontstaan door de remover zijn oppervlakkig doordat de vetten in de bovenste laag van je nagel weggehaald wordt. Met een nagelolie kun je dit weer herstellen.

Het verwijderen van nagellak

In mijn vorige blog gaf ik al aan dat je je nagels niet moet zien als gereedschap. Probeer dat vooral te vermijden! Er zijn ook mensen die hun nagellak eraf krabben wanneer de nagellak niet meer mooi op hun nagels zit. Doe dit ook vooral niet! Als je je nagellak eraf krabt, krab je ook het bovenste beschermlaagje van je natuurlijke nagel. Gebruik bij het verwijderen van de nagellak de daarvoor bestemde nagellakremover. Dit is sneller en effectiever en beschadigt niet. Gebruik dan wel de remover zonder aceton. Nog een tip: wissel niet te vaak van nagellak, want door teveel gebruik van nagellakremover kunnen je nagels uitdrogen.

Meer tips voor gezonde nagels

Een tip die ik in een eerder blog gaf: vijl je nagels in plaats van ze te knippen. Gebruik de vijl vanaf de buitenkant van de nagel, naar de binnenkant. Ga ook niet met scherpe of harde instrumenten onder de nagels om deze schoon te maken, maar maak gebruik van een nagelborstel of desnoods een oude tandenborstel. Verder is het belangrijk om regelmatig je nagelriemen terug te duwen. Doe je dit niet, dan kan dit leiden tot de zogenaamde stroopnagels (zie onderstaande foto) waarbij infecties makkelijker optreden. Het ziet er ook onverzorgd uit.
Heb je hulp nodig bij het zorgen voor gezonde, natuurlijke nagels? Neem gerust contact met mij op voor het plannen van een afspraak. Tijdens de afspraak zal ik je meer tips en persoonlijk advies geven.

Meest recent

Floranails gaat verhuizen!

Floranails gaat verhuizen! Na 10 super leuke jaren op de Floraweg gaat Floranails in een heel nieuw jasje mee naar Beers. Een nieuw begin, een nieuw

Vragen over of interesse in één van onze behandelingen of trainingen?
error: